

I'm a description. Click to edit me

I'm a description. Click to edit me

Doğru Bilgiye Nasıl Ulaşırım ?


Bilgiye ulaşmak için önceden kitaplara, dergilere, ansiklopedilere başvurmak gerekiyordu. İnternetle birlikte saniyeler içinde bilgiye ulaşabilmekteyiz. Bilgi edinmek istediğimiz konu ile ilgili arama motoruna birkaç kelime yazmamız yeterli. Yapƨğımız aramanın sonucunda yüz binlerce, bazen milyonlarca bilgi bize sunulmaktadır

İnternet sayesinde bilgiye ulaşmak oldukça kolaylaşmıştır ancak başka bir sorun ortaya çıkmıştır. Arama motoru bize çok sayıda bilgi sunmaktadır. ‘‘Bu bilgilerin hangileri doğru ve güvenilirdir?’’ sorusu akla gelmektedir. İnternette ulaşƨğımız bilgilerin önemli bir kısmı kontrolden geçmiş değildir. Bu nedenle internette karşımıza çıkan bilgilerin tamamını doğru ve güvenilir kabul edemeyiz.


Doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmak için işte size bazı ipuçları ...
• Bir tek internet sitesinden alınan bilgiyle yenilmemelidir. Elde edilen bilgi, farklı internet sitelerindeki bilgilerle, kitap, ansiklopedi gibi kaynaklarla ve doktor gibi uzman görüşleri ile karşılaştırılmalıdır.
• Güvenilir ve doğru bilgi verdiği bilinen internet sitelerinden yararlanılmalıdır. • Resmî sitelerin yani ‘‘gov’’ uzantılı (www.meb. gov.tr gibi) ya da ‘‘edu’’ uzantılı eğitim sitelerinin (www.gazi.edu.tr gibi) daha güvenilir bilgiler içerdiği unutulmamalıdır.
• Araştırdığımız konuyu tırnak içinde (“ ”) aramanın daha doğru sonuçlara ulaşmamızı sağlayacağı dikkate alınmalıdır.
• Ulaştığımız bilgi, “Ne? Nerede? Ne zaman? Nasıl? Niçin/Neden? Kim?” sorularına doğru ve tutarlı cevaplar verebilmelidir.
• Bilgilerin güncel olup olmadığı dikkate alınmalıdır.

İNTERNETİ NASIL DOĞRU KULLANMALIYIM ?

Herhangi bir konuda araştırma yapmaktan tutun da alışverişe, bankacılık işlemlerine kadar pek çok işlemi internet sayesinde yapabiliyoruz. Ancak bize birçok kolaylık sağlayan interneti güvenli kullanmadığımızda karşılaşabileceğimiz tehlikeler bulunmaktadır. Şimdi internette karşılaşabileceğimiz tehlikelere bakalım.


İnternette yaşımıza uygun olmayan pek çok içerikle karşılaşabiliriz.
Arkadaş gibi görünen kötü niyetli insanlar karşımıza çıkabilir. Bu kişiler bizden fotoğraf, kimlik bilgileri, adres, telefon, şifre gibi kişisel bilgilerimizi isteyebilir.
Bu gibi bilgileri ele geçirdiklerinde bizim kimliğimize bürünebilirler. Banka hesaplarından para çekebilir, alışveriş yapabilirler.
Kimlik bilgilerimizin çalınması anlamına gelen ‘‘kimlik hırsızlığı’’ başımıza bunun gibi birçok sorun açabilir.
Bu gibi dolandırıcılar örneğin e posta göndererek yapılan çekilişte bir ödül kazandığımızı yazabilirler. Bu ödülü almak için bir ödeme yapmamızı isteyebilirler.
Kısaca internet dolandırıcılığıyla karşı karşıya kalabiliriz.
Peki Ne Yapmalıyız ?
• Unutma! İnternette bulduğun, okuduğun bilgi ve haberlerin hepsi doğru değildir!
• Paylaşma! Kötü niyetli kişiler şifreni, kişisel bilgilerini isteyebilir, sakın verme.
• Zamanı iyi kullan! İnternette uzun zaman geçirme.
• Dikkate alma! “Bu mesajı 10 kişiye gönderirsen şans kapını çalacak.” gibi e-postaları dikkate alma ve başkalarına da iletme, hemen sil.
• Site içeriklerine dikkat et! Her web sitesi güvenilir değildir. Büyüklerinle güvenli olan internet sitelerinin adreslerini belirle.
• Dosya indirmeye meraklı olma!Virüslerden koruyan programlar kullan.
• Danış! Bilmediğin herhangi bir durumla karşılaşƨğında büyüklerine ve öğretmenlerine sor.
• Haberdar et! Büyüklerin izni olmaksızın ev ve okul dışında internet olan yerlere gitme. Şüphelendiğin herhangi bir durum olduğunda büyüklerini mutlaka bilgilendir.

